Seizoensfinale

Beste vrienden jagers,

't Is op zich een schitterend dier. Zijn fenomenaal gehoor, zicht, geur- en addaptief vermogen geven hem de status van ideale predator in West-Europa. Of je hem nu Reintje, roodrok, rooie rakker of simpelweg vos noemt, het is en blijft een dier waar wij als jager meer mee te maken hebben dan ons lief is. Bejaging heeft veel voor-en tegenstanders. Groene jongens blijven beweren dat als men één vos strekt, zijn of haar plaats onmiddelijk door meerdere exemplaren wordt ingenomen wat, nogmaals volgens de groene jongens, alleen maar een opbouwend gevolg heeft voor de populatie.














Door de Vlaamse minister van leefmilieu werden enkele extra mogelijkheden toegestaan om de vos ook buiten het effectieve jachtseizoen te bestrijden. Onze buurlanden, waaronder zelfs Nederland, waar de vos tot voor enkele jaren van een beschermd statuut kon genieten, zijn een heel stuk meegaander als het op de bejaging van reintje aankomt. In de ons omringende landen kan de vos het hele jaar bejaagd worden en meestal ook nog 's nachts als dat aan de bevoegde instanties wordt doorgegeven.
Jacht maakt natuur natuurlijk. In onze contreien is de natuur ook niet echt natuurlijk meer en is er ook niet onbeperkt plaats voor predatoren aan de top van de voedselketen. Het gebrek aan natuurlijke vijanden zoals wolf en lynx zorgt ervoor dat wij als jager toch moeten ingrijpen in het bestand.
Wij als jager maken van die nood een deugd en op talloze revieren worden reeds grote georganiseerde vossejachten gehouden. Weliswaar met wisselend succes.Voor een jager moeten het ook niet steeds grote tableau's zijn om een schitterende dag te beleven. Onlangs werd ik door mijn vriend Stan, twee keer uitgenodigd om de roodrokkenpopulatie in de westhoek te decimeren. Twee keer werden enkele rooie rakkers naar de eeuwige jachtvelden doorgestuurd maar het plezier van nieuwe jagersvrienden te leren kennen was minstens even groot als het jagen op zich. Een perfecte organisatie zorgde ervoor dat alles vlekkeloos verliep!


Op 19 januari trekken wij, in samenwerking met enkele WBE-buurjachtgroepen, nog eens de laarzen aan om hopelijk enkele exemplaren op ons tableau tentoon te kunnen spreiden. Ik kijk al naar de dag uit en niet in het minst omdat we 's avonds afsluiten met onze kookdemonstratie bij CD Constructs. Na samen te jagen, samen genieten. Meer moet dat niet zijn!

Met weidelijke groet,
Kristof


Geen opmerkingen:

Een reactie posten