Waar zit al het wild?

Beste vrienden jagers,

Een drijfjacht in de Ardennen is het soort jacht die ik eigenlijk heel graag doe. Niet zozeer voor het jagen, want het tableau-resultaat valt na een tiental drijfjachten nogal tegen, maar des te meer voor de vriendschappelijke babbel met de vele jagers en drijvers. Afgelopen weekend was't opnieuw gezelligheid troef in de Vielsalmse chalet waar een knetterend haardvuur voor instant-charme zorgde en waar de voor mij vele nieuwe gezichten ons hartelijk begroeten rond dat knetterend haardvuur.

Zoals op zovele plaatsen vallen ook hier de tableaus tegen en zaterdag was dan ook een bevestiging van die regel. Het cliché "ook dat is jagen" blijft natuurlijk altijd gelden maar het laat toch een ietwat bittere smaak na als je je zuur verdiende centen aan een aandeel spendeert en de schietkansen miniem of onbestaande zijn.... Dagelijks hoor ik ook vrienden jagers die met dezelfde bemerking zitten en een aantal van hen heeft ons gevraagd om eind volgend jaar een drijfjacht naar Polen te organiseren. Als je alle kosten van vervoer, eventuele overnachtingen, de chapeau's en bovenal de parten zelf samentelt, dan kan je voor die prijs gemakkelijk één of meer battuejachten in Polen doen. Je hebt ook meer waar voor je geld want schieten zal je zeker! In Polen wordt ook met een veel kleiner aantal geweren een veel beter resultaat bereikt. Oké, er zit in Polen misschien nog meer wild en er mag nog bijgevoederd worden maar jaarlijks zie ik het aantal jagers op een Ardeense drijfjachtdag groeien maar het afschot krimpt. Volgens mijn bescheiden mening is dat geen positieve trend...spreek me tegen als jullie daar anders over denken. Dertig, waarvan sommige nogal luidruchtige geweren posteren neemt ten eerste al veel te veel tijd in beslag en twee driften van twee-en-een-half uur 't stuk, duren voor de overgrote meerderheid van de jagers ook veel te lang. De concentratie slinkt waardoor een deel van het wild ongezien kan ontkomen en een ander deel, jammer genoeg, slecht aangesproken wordt. Natuurlijk zijn de pachten die jachtrechthouders moeten betalen niet goedkoop en moet het grootste deel daarvan ook terugverdiend worden door de parten die verkocht worden, maar minder wild in een revier zou ook minder pacht moeten betekenen maar misschien ben ik daar dan weer wat te naiëf in...alhoewel.
Ook de kleinwilddagen brachten dit seizoen weinig soelaas. Vorige week ook bij ons een mager tableau waarna wijselijk beslist werd om de komende jachtdagen uit te stellen naar koudere, drogere data, natuurlijk hopende dat die nog komen want de eerste sneeuwval werd donderdag al opgetekend.
Volgend weekend, het eerste en enige jacht-vrije weekend van dit seizoen, is er de opening van de nieuwe Hunting Demasure jachtwinkel in Avelgem en daar willen we het aanbod uiteraard eens van nabij gaan bekijken en keuren. Helemaal jacht-vrij zal het dus ook niet zijn ;-)

Waidmannsgroet, Kristof



1 opmerking:

  1. 10 dagen op grootwild ,tableau 10 st voor 250 euro + chapeau en 400 km diesel per dag.
    Dit is moeilijk uit te leggen aan vrienden en familieleden , ze verklaren je niet normaal en gelijk hebben ze niet.

    BeantwoordenVerwijderen