Beste vrienden jagers,

In m'n jacht-bucketlist stond ibex-bergstalkjacht, met stip bovenaan. Zaterdag kon ik dat lijntje dan ook echt schrappen! Jammer dat na de lange maanden van verlangen, de eigenlijke jacht zo snel voorbij is maar het is opnieuw een fantastische jachtervaring die ik ook nog aan m'n kleinkinderen, en wie weet, achterkleinkinderen, tot in de kleinste details zal kunnen navertellen. Misschien komen daar in de loop der jaren wel enkele sappige details en iets straffere quotes bij kijken, maar de grote lijnen van dit avontuur zullen zelfs onveranderd een prachtig verhaal blijven vormen.

Vrijdag, na amper 2 uurtjes vliegen, strijkt ons vliegtuig neer in het spaanse Valencia. Eénmaal buiten, en dat was, zélfs met het in-en uitklaren van wapens en munitie, verrassend snel, doet het stralende zonnetje, de staalblauwe hemel én het vooruitzicht van wat komen moet, me beseffen dat ik echt bevoorrecht ben om dit te kunnen meemaken. Ik neem me dan ook voor om iedere minuut van dit avontuur, volop te genieten en al m'n zintuigen op scherp te zetten en met volle teugen te proeven van elk detail.


Fernando, onze spaanse outfitter en lokale gids, brengt ons, onderweg naar een typisch spaans tapasbarretje in een onnoemelijk klein bergdorpje, enkele leuke streekwetenswaardigheden bij en de sfeer zit er dan ook onmiddellijk goed in. Met een nederlander zoals Hans die met ons meereist, heb je natuurlijk ook, om het op z'n nederlands te zeggen, geheid plezier! We hebben elkaar daarnaast ook taalkundig het één en ander bijgebracht want zo'n 'taaluitwisselling' is uiteraard ook bron voor menig lachsalvo. Flus van de priemerik zullen zelfs de meeste nederlanders niet eens begrijpen maar wij weten ondertussen wel dat we hem zullen moeten 'jallen' als we dat tegen een lid van de clerus zeggen. Na de nodige glaasjes wijn en bier trekken we rond de klok van elf, richting een heel mooi agrotourismo berghotelletje, vlakbij de jacht en vatten de nacht aan zodat we tegen zes uur fris en monter de echte jacht kunnen aanvatten.

De jacht op spaanse beceite ibex is voor iedereen toegankelijk op gebied van fysiek en uithouding. Je kan kiezen voor het avontuur en enkele dagen met de tent door de bergen te trekken op zoek naar jouw ideale ibex, je kan kiezen voor een stalkjacht met mooie hoogtes en laagtes waar je eerder op langere afstanden schiet maar en er zijn ook mogelijkheden om met de auto tot relatief dicht bij de populaties te komen en dan bersend, zo dicht mogelijk proberen te komen.

Ik hou van het echte stalken en een dier dus zo dicht mogelijk te benaderen zonder dat het me hoort (was toch nog steeds een dikke 100m). Kleine takjes en denneappels liggen er bij hopen en bij het minste zijn de dieren opgeschrikt en kan je opnieuw beginnen. Eén enkel goedgeplaats schot doorbreekt de hemelse stilte en de bok valt ter plaatse neer. Rond de middag gaat het dan opnieuw richting een tapasbarretje in opnieuw een piepklein bergdorpje te trekken.

Eender welke manier van jagen op ibex in zo'n prachtige streek is een absolute aanrader!
Zondag ontdekten we de streek en er is ook heel wat te ontdekken in deze regio. Wil je met je gezin komen, Barcelona ligt op zo'n 3u rijden, er zijn verschillende schitterende golfcoarts, bezienswaardigheden, wandel- en fietsroutes en op gebied van eten is dit uiteraard ook een paradijs! De foto's van onze trip kan je hier vinden.


Op de vlucht huiswaarts zat de bekende professional hunter Franz Coupé een rij voor ons. Wat een charisma heeft die man. Hij is ondertussen 79 maar is een echte glodetrotter. Hij kwam van zijn huis in Valencia om een nachtje in Gent bij een vriendin door te brengen en de dag erna te vertrekken vanop Schiphol naar Tanzania. Franz heeft in zijn lange carrière héél wat groten der aarde begeleid op jacht en denkt nog lang niet aan stoppen. Omdat hij een taxi zou nemen heb ik hem meegenomen en bij z'n vriendin thuis afgezet. Een uur lang sappige jachtverhalen aanhoren...'t mocht gerust wat langer rijden geweest zijn...


Ik krijg ook regelmatig de vraag wat mijn uitrusting was voor een bepaalde trip. Bij deze :

KARABIJN : Browning Maral 30.06 (Hornady munitie) als karabijn, licht, wendbaar, supersnel herlaadbaar en uiteraard ook nog eens een mooi, veilig wapen. Zowel voor bers- aanzit- als drijfjacht, is dit een ideaal compagnon.
(prijs 2459,00€)

OPTIEK : Meopta Meostar R2 (2,5-15 x 56RD) als scope één van de beste op gebied van prijs/kwaliteit. Ik ben van deze kijker heel tevreden qua helderheid, vergroting en stabiliteit.
(Prijs 1299,00€)

OPTIEK : De Meopta Meopro HD 8 x 42 als verrekijker (ofte far-away-coocker volgens onze vriend Hans) was ook een supertool. M'n vorige kijker kon hier niet aan tippen. Een goeie verrekijker heb je hier echt wel nodig want je moet toch lang speuren eer je het wild opmerkt tussen de begroeiing. Als je dan last krijgt van duizeligheid, dan ben je niet met een goeie kijker bezig natuurlijk. Deze verrekijker werd in deze test als beste in zijn categorie.
(prijs 549,00€)

KLEDIJ : Baleno Nottingham jas en broek. Deze lichte stijlvolle jachtkledij dragen we ondertussen al enkele maanden en zijn er heel tevreden van. De technische specificaties zijn terug te vinden via de link.

Met weidelijke groet,
Kristof

Geen opmerkingen:

Een reactie posten