To Slivovitsj or not to Slivovitsj...

Tjechië, naast Polen en Hongarije, één van de populaire jachtbestemmingen waar meer en meer landgenoten maar wat graag naartoe trekken als compensatie van het lage wildbestand en dito afschot in onze eigen contreien. Een land waar de bevolking nog veel meer jacht-minded is dan in onze lage landen en waar een divers wildbestand nog steeds in overvloed te vinden is.
Om die reden waren Louis en ikzelf al een tijdje op zoek naar een jachtrevier waar wij één of twee keer per jaar naartoe kunnen trekken met een groep jachtvrienden voor aanzit- of drijfjacht. Begin december krijg ik van Louis te horen dat hij een gepast contact gevonden heeft. Via via komen we terecht bij een plaatselijk jachtrechthouder die zijn geld investeert in gevarieerd jachtrevier van zo'n 5000 hectaren nabij Krivoklat maar, zoals ook zal blijken, nog niet veel kaas gegeten heeft in het organiseren van een drijfjacht. Hij heeft in november een eerste drijfjacht in elkaar gezet en heeft voor januari nog enkele plaatsen te koop. Omdat Diana zowel Louis als ikzelf nog niet echt goedgezind geweest is, gaan we maar wat graag in op dit aanbod.

Sikawild is naast ever, edelhert, ree en moeflon in overvloed aanwezig!
Foto : Rudi Debruyne
Na een rit van een goeie 900km weerklinkt een hartelijk "Vítejte a České!" Georg staat ons reeds op te wachten aan de plaatselijke kroeg en na een deugddoend Plzner pilsje trekken we richting hotel, annex restaurant om rond middernacht af te sluiten met nog enkele glaasjes slivovitsj...Mijn schoonvader, die nog nooit eerder in het buitenland verbleef, had niet al teveel overtuiging nodig om mee te trekken op dit avontuur. De slivootjes die hij met gemak naar binnen kapte zorgden al snel voor hilarische conversaties in het duits en engels...Toen hij zich neervleide in z'n bed vulden de nu al legendarische woorden :"This is the first time i sleep without my wife!" de kamer. Na een té korte, bijna slapeloze nacht bij 2 beruchte 'boomzagers', trekken we naar de verzamelplaats waar alle aanwezige jagers en drijvers welkom geheten worden. De veiligheid en weidelijkheid wordt besproken en een waidmannsheil weerklinkt als we op de post worden gezet. Kort in de drift schieten op keilers mag als er voldoende kogelvang is en er zich geen drijvers in de buurt bevinden maar enkele Oostenrijkse en Duitse jagers, waarvan ik dacht dat die weidelijkheid én veiligheid ook heel hoog in het vaandel droegen, gedragen zich niet als jagers maar als cowboys pur sang! Naast 2 reeën (die in Tjechië in battue niet gestrekt mogen worden!) en enkele sikaherten die zij in de driften strekken, slaagt één van hen er ook in om één van de wagens van een extra luchtinlaat te voorzien! Wij hebben de jachtrechthouder aangesproken op dit soort van wangedrag en willen in de toekomst enkel samenwerken als wij een volledige groep kunnen samenstellen. Geweren die, of onveilig, of onweidelijk jagen kunnen mee met de drijvers.

Met een totaal afschot van 41 stuks (Evers, edelhert, sikahert en ree) op 2 jachtdagen klagen wij zeker niet! Ons groepje van 4 kan in totaal 8 stuks strekken en ondergetekende kan een mooi evertje van een kg of 70 tot stoppen dwingen. Dank Diana!
Aan het revier en aan het wild kan niet veel verbeteren, aan de organisatie daarentegen des te meer maar we hebben goeie gesprekken gehad met de jachtrechthouder en zien een mooie toekomst voor de jacht daar!
Enkele sfeerbeelden vinden jullie hier.

Met weidelijke groet, Kristof

Geen opmerkingen:

Een reactie posten